Ukategorisert

Vegansk påleggspølse

Det begynner å bli en stund siden jeg delte oppskriften på denne veganske påleggspølsa første gang. Mye har skjedd i markedet siden den gang. Positive endringer. Nå kan man få tak i mer og mer veganske produkter i butikken. Det er så godt å kunne gå inn i matbutikken og velge noen kjappe løsninger innimellom. Men – jeg har foreløpig ikke klart å finne mye pålegg som er bedre enn det du lager selv. Denne pølsa er et godt eksempel på dette!

Jeg har ikke tall på hvor mange henvendelser jeg har fått fra dere med spørsmål om hvor det har blitt av oppskriften. Her kommer den – i en ny og forbedret utgave. Og så må jeg bare si at jeg hadde i MYE rødbete i pølsa på bildet. Jeg hadde litt lave jernlagre sist jeg målte + at jeg liker den skikkelige rosa fargen.


Her er det du trenger for å lage pølser:

6 dl Usøtet Soyamelk
1/2 dl Gjærflak
3/4 dl Tahin
2 ts Salt
2 ts Trocomare/Herbamare Urtesalt
30 g Rå Rødbete
2 fedd Hvitløk
1 1/2 ss Løkpulver
1 ts Sitronsaft
1/2 ts Liquid Smoke
3 1/2 ss Agar Agar
3 ss Olivenolje
1-2 dråper Pink Pepper fra doTerra
1-2 dråper Black Pepper fra doTerra
1 ts tørket Persille eller Basilikum

Ha alle ingrediensene, bortsett fra tørket persille eller basilikum, i en blender. Kjør til alt er findelt. Mens blenderen kjører, pleier jeg å knuse persille eller basilikum (tørket) gjennom en grovmasket sil. Det skal ikke være helt pulver, men blir urtene for store, kan de gi deg trøbbel når du skal skjære opp pølsene.

Når pølseblandingen er jevn i konsistensen, helles denne oppi  den grovmaskede silen og ned i en kjele. Bruk en sleiv og klem det meste av blandingen gjennom silen. Noen ganger kan det være igjen noen biter med både hvitløk og rødbete – det er greit å bli kvitt disse. Nå er alle ingrediensene i kjelen og det hele skal kokes i ca 7 minutter. Pass på at det koker og rør godt hele tiden. Det kan sprute litt, så vær forsiktig. Dette er varmt!

Etter ca 7 minutters koketid, har blandingen blitt tykkere. Nå skal den helles over i former. Jeg bruker kjøkkenglass. 3 stk gamle sennepsglass. Det er viktig at du velger noen glass som er sylinderformet og at de ikke er smalere i toppen – da kommer du ikke til å få pølsene ut.

La glassene stå og avkjøle litt på kjøkkenbenken før du dekker de med plastfolie og setter de i kjøleskapet for avkjøling. Jeg pleier å la de stå nesten ett døgn, men jeg tror ikke det er nødvendig å vente så lenge. Når du skal ha pølsene ut av formene, er det smart å løsne de med en kniv først. Stikk en kniv mellom glasset og pølsa og løsne fra glasset. Sørg for at det kommer litt luft ned i bunnen av glasset. Det finnes sikkert veldig mange måter å skjære opp pølsene på. Jeg bruker en dansk osteskjærer.

Jeg vil oppmuntre deg til å leke litt med denne oppskriften! Med og uten hvitløk eller rødbete. Med og uten Liquid Smoke osv. Her er det så utrolig mange muligheter. Og det er spennende å endre litt på smaken og fargen.

God fornøyelse!

Author


Avatar